U bent hier

Maatschappelijk werker Ingrid Vanderbeken leert klanten in schuldbemiddeling besparen op de aankoop van broodbeleg en schoonmaakproducten, maar ook comfortabel leven met een klein budget. Klant Rudi vertelt hoe de cursus hem hielp.

Vanuit welke invalshoek is de cursus opgebouwd?
Ingrid Vanderbeken
: "De situaties van de cursisten zijn uiteenlopend, maar er zijn gemeenschappelijke onderwerpen. Mensen komen in problemen door onverwachte kosten, door familie uit de nood te helpen, door in te gaan op agressieve reclame of bedrieglijke kredieten aan te gaan ... Voor al die onderwerpen maakte ik een afzonderlijke les."
 

Gewoontes veranderen

Hoe ben je ertoe gekomen om die cursus op te starten?
"We stelden vast dat mensen die uit schuldbemiddeling kwamen vaak snel terug schulden maakten. We zochten daarom naar een vorm van nazorg. Zo ontstond het idee om een groepcursus op te starten. De cursus bestaat uit twaalf wekelijkse bijeenkomsten van twee uur."

Welke methodieken gebruiken jullie?
"Elke sessie is volgens een vaste structuur opgebouwd. We beginnen met een opwarmspel om de cursisten onbewust te laten nadenken over het onderwerp van de les. Daarna bespreken we het thema dat we behandelen. Dan volgen oefeningen, presentaties en groepsdiscussies. Op het einde vatten we alles nog eens samen en blikken we vooruit op de volgende les. Ten slotte denkt elke cursist na over waaraan hij die week wil werken."

"Met de groep maken we ook uitstappen. Zo gaan we onder andere naar het EcoHuis, waar de cursisten alles te weten komen over water en energie besparen en economisch poetsen.
In het cultuurcentrum in Deurne maken ze kennis met het budgetvriendelijke vrijetijdsaanbod van de stad. Maar je kan er ook terecht voor een kop koffie of om de krant te lezen.
We zetten ook in op digitalisering, want zonder computer mis je veel informatie. Daarvoor gaan we naar Webpunt Permeke, waar je gratis een computer kan gebruiken en computercursussen kan volgen."

Wat is de grootste uitdaging voor de cursisten?
"Ze moeten hun manier van leven aanpassen. Het gaat niet over een tijdje zuinig leven, maar over bewust omgaan met geld op lange termijn."

"Bij elke sessie stellen alle cursisten hun actie van de week voor. Het is de bedoeling dat ze er thuis iets mee doen. Zo proberen we de gewoontes van klanten te veranderen. De maatschappelijk werker volgt dat mee op tijdens de individuele begeleiding."
 

Duurder is niet altijd beter

Rudi (53) volgde de cursus terwijl hij bijna twee jaar in schuldbemiddeling was. Inmiddels is hij schuldenvrij. Hij leerde de cursus kennen via zijn maatschappelijk werker: "Toen ze me erover vertelde, heb ik me meteen ingeschreven."

Wat vind je moeilijk aan je budget beheren?
"Doseren en niet onmiddellijk je geld uitgeven. Vroeger gaf ik al mijn geld direct aan onbelangrijke zaken. Mijn bankrekening ging verder onder nul tot het niet meer houdbaar was."

"Nu krijg ik om de veertien dagen 170 euro voor mijn vaste kosten. Ik moet dus goed uitkijken. In het begin mispakte ik me wel eens, maar het lukt steeds beter. Zeker met de tips die ik op de cursus geleerd heb."

Aan welke tips had je het meeste?
"Binnenstappen in tweedehandswinkels en winkels waar het goedkoop is, was vroeger voor mij ondenkbaar. Ik wilde altijd het duurste omdat dat volgens mij het beste was. Ik weet nu dat duurder niet altijd beter is."

"Tijdens het bezoek aan het EcoHuis leerde ik hoe je efficiënt en goedkoop schoonmaakt. Vroeger poetste ik ramen met zeep, maar met azijn zijn ze even proper."

Hielp het om lotgenoten te leren kennen?
"Absoluut, naast praktische info biedt zo’n groep je ook morele steun. De schaamte valt weg, omdat je niet de enige bent met problemen. Na de cursus kan je aansluiten bij de doorlopende praatgroep 'Budgetpraat'. Sommigen zie ik daar terug of we spreken privé af."

Binnenkort beschik je terug over je volledige budget. Ben je daar niet bang voor?
"Neen, want daarin word ik nog een hele tijd begeleid. Ook op het vlak van administratie krijg ik nog hulp van mijn maatschappelijk werker. Maar met al wat ik heb opgestoken van de cursus heb ik het gevoel dat het nu wel zal lukken."

"Mijn leven is nu veel aangenamer en stressvrijer. Vroeger was ik bang toen de deurbel ging, nu zit ik met een gerust hart in de zetel. Ik consumeer minder, maar veel bewuster. En ik geniet veel meer van het leven."

RSS